Fremover vil rejser fra et EU-land til et andet blot kræve en gyldig rabiesvaccination og et pas

Fremover vil rejser fra et EU-land til et andet blot kræve en gyldig rabiesvaccination og et pas

Hav styr på din hund i bilen

Det er farligt at have sin hund på bagsædet, uden at den er spændt fast. Tænk på, hvad der vil ske ved en hård opbremsning eller et sammenstød. Hunden risikerer at ramme dig i nakken med voldsom kraft. Det kan være fatalt for både dig og hunden.
Du har forskellige muligheder for at sikre din hund. En mulighed er at få sat et solidt gitter op mellem hunden og forsæderne i bilen. En anden er at få monteret en fast boks til hunden i bilen. Det er der flere fordele ved. Bagage og indtræk skånes. Og når hunden opholder sig i boksen, kan man åbne bagklappen, så hunden ikke bliver overophedet. Boksen bør være så stor, at hunden kan stå oprejst, ligge udstrakt samt vende sig.
Endelig kan man få sikkerhedsseler til alle hundestørrelser. Disse seler fastgøres til de sikkerhedsseler, der allerede er i bilen. Du skal sikre dig, at låsemekanismen på hundens sikkerhedssele er så solid, at den ikke kan springe op. Du bør købe selen til hunden i god tid inden ferien, så hunden kan nå at vænne sig til den.

Pas på din hund – den kan dø af varme

Hvert år dør hunde, fordi de efterlades i en varm bil. Ofte har ejeren kun været væk i kort tid. Men når solen står på, kan temperaturen i bilen hurtigt stige til 80-90 grader, og det kan hunde ikke tåle. Og solen flytter sig, så selv om bilen er efterladt i skyggen, står den pludselig i bagende sol. Så efterlad aldrig hunden i bilen om sommeren. Heller ikke når det er overskyet, for vejret har det jo med at skifte.

Det er vigtigt med vand og skygge

Vand og skygge har stor betydning for dyrene i sommervarmen. Husk at skifte vandet ofte, da det hurtigt bliver dårligt. Det er godt for hunden at få en dag sammen med familien, men kun hvis man sørger for, at hunden har mulighed for at ligge i skygge og for at få rigeligt med vand. Har du planer om at tage hunden med på en lang travetur, så husk at tage ekstra vand med til den. Og skal du ud at køre en længere tur med hunden, bør du jævnligt køre ind til siden for at lufte hunden og give den vand.

Hund i naturen

Når du færdes med din hund i naturen, skal den være i snor. Det er der flere grunde til. De vilde dyr kan blive skræmte og stressede af at møde en løs hund. Og lugten af en hund kan betyde, at et dyr ikke tør vende tilbage til sit græsningssted eller sine unger. Desuden er der risiko for, at omstrejfende hunde skambider dyr. Du skal også tænke på, at nogle mennesker er bange for hunde. De skal jo også kunne færdes trygt i naturen.
På nogle strande er det helt forbudt at tage hunde med. Men generelt gælder der, at fra 1. oktober til 31. marts må hunden godt være løs på stranden, hvis den er under ejerens fulde kontrol. Uden for denne periode skal hunden føres i snor. Der kan være yderligere restriktioner. Hold derfor øje med lokal skiltning.
Der findes desuden mere end 100 særlige hundeskove, hvor man må gå tur med sin hund uden snor. Der er tale om afgrænsede områder med et relativt fattigt dyreliv. Men også her gælder det, at du skal have fuldstændig kontrol over din hund. Du kan finde en oversigt over
hundeskovene på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside . Her kan du også læse mere om at færdes med hund i naturen.
 

Hvis hunden skal med til udlandet

Hvis familien planlægger at tage katten eller hunden med til udlandet, skal du tænke på, at den ved transport mellem medlemslandene inden for EU skal være øretatoveret eller chipmærket samt være vaccineret mod rabies senest tre uger inden afrejse. Desuden skal dyret følges af et dyrepas udstedt af en autoriseret dyrlæge. Passet skal indeholde opdaterede vaccinationsattester. Vær også opmærksom på, at der ud over dette gælder særlige regler ved rejse til nogle medlemslande – bl.a. Sverige, England og Irland. De enkelte landes særlige regler kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside . Hvis familiens dyr skal med til lande uden for EU, gælder der også særlige regler der. Du bør derfor kontakte den lokale fødevareregion under Fødevarestyrelsen for at høre, hvilke regler der gælder i det land, som I skal besøge.

Den nye EU-regel harmoniserer de mange individuelle krav, der har været til attester, vaccinationer m.m. i de forskellige EU-lande – så reglerne nu er entydige til glæde for hundeejere. EU-forordningen gør det umiddelbart lettere at rejse i lande inden for EU, men sværere at rejse til lande uden for EU.

Rejser i EU

Fremover vil rejser fra et EU-land til et andet blot kræve en gyldig rabiesvaccination og et pas, som identificerer hunden og fortæller om dens vaccinationer. Passet skal udstedes af en dyrlæge. Også hvalpe under tre måneder skal have et pas, men de skal ikke være vaccineret.
Vær opmærksom på, at om otte år er det kun ID-mærkning med chip, der godkendes til rejsebrug.

Disse regler vil også gælde for rejser til tredjelande som Schweiz og Norge. Mens rejser til Sverige, Irland og UK er underlagt særlige regler i en overgangsperiode på fem år. Herefter skal aftalen genforhandles.

Sverige opretholder altså sine nuværende krav om indførelsestilladelse, rabiesvaccination, tjek af blodprøver efter rabiesvaccination (såkaldt titer-bestemmelse) samt ormekur.

Rejser uden for EU

Kommer man rejsende med hund fra et tredjeland med rabies til et EU-land, så kræves der vaccination, titer-bestemmelse og pas svarende til de nuværende svenske krav for at komme ind i et EU-land. Sverige, Irland og UK kræver yderligere, at hunde fra disse tredjelande kommer i karantæne ved indrejse til et af de tre lande.

Indrejse fra tredjelande, der er rabiesfri, kræver kun vaccination og pas. Dog kræver Sverige, Irland og UK en titer-bestemmelse.

Inden rejsen
Inden dyret kan få et pas, skal ejeren sørge for:

  • At dyret har en letlæselig tatovering eller er chipmærket. 
  • At dyret mindst tre uger før afrejse er vaccineret mod rabies. 

Passet skal altid med på rejser til udlandet – også til de nordiske lande - når dyret er med sin ejer, eller når det rejser med en person, der har ansvaret for det.

Det er den lokale dyrlæge, der udsteder passene. Prisen for et pas til hunde, katte og fritter afhænger af, hvilken behandling dyret skal gennemgå - om det skal vaccineres eller revaccineres - og dyrlægens pris for konsultationen. 

På DKK’s hjemmeside http://www.dansk-kennel-klub.dk/

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

30.05 | 20:22

skønne hvalpe, godt gået gizmo

30.05 | 20:09

Congrats Gizmo and Molly what a cute bunch of pups you have made. Love from Vivi.

22.12 | 13:00

Hej
Vi mangler foto,i må have en god jul.
Hilsen
Robert